Wednesday, July 27, 2011

Ulasan Wacana Peradaban : Tahaluf Siyasi


1) Tahaluf Siyasi bagi sebuah gerakan Islam harus bersandar kepada nas nas syarak. Tahaluf dalam erti kata memberi bantuan atau menerima bantuan dari orang kafir.

2) Menurut ar Rasyid hukum paling tinggi bagi Tahaluf dengan orang kafir ialah HARUS dan tidak akan melangkau kepada WAJIB.

3) Keharusan Tahaluf juga terletak kepada beberapa syarat yang ketat diantaranya:

  • Umat Islam/Agenda Islam adalah dominan.
  • Orang kafir itu adalah yang boleh dipercayai dan tiada sejarah kebencian terhadap Islam atau khianat.

4) Seorang panelis mengatakan bahawa tulisan Ar Rasyid adalah sumber mentah dan perlu diperhaluskan untuk kajian sekiranya ingin mengaplikasikan kajian beliau di Malaysia.

5) Beliau juga mengatakan tulisan ar Rasyid banyak menjurus kepada tahaluf dalam bentuk peperangan manakala tahaluf politik adalah bidang yang berlainan.

6) Perkara ini dibantah oleh panelis lain yang mengatakan tahaluf peperangan dan tahaluf politik adalah sama jika dilihat dari sudut perebutan kuasa, menang kalah dan untung rugi bagi sesebuah agenda.

7) Pada sesi soal jawab, kebanyakan soalan adalah berkisar tentang Tahaluf PAS dengan DAP dan UMNO dengan BN.

8) Tahaluf UMNo adalah dalam bentuk untuk mengekalkan kuasa manakala Tahaluf PAS adalah dalam bentuk untuk mengalahkan UMNO/BN. Tiada agenda Islam yang jelas di dalam kedua dua bentuk Tahaluf.

9) Di akhir sesi, panelis menjelaskan bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang tidak menghalang usaha dakwah dan tarbiyah dijalankan. Seharusnya semua gerakan Islam menumpukan kepada aspek dakwah dan tarbiyah kerana ia adalah satu satunya solusi yang hakiki bagi survival Islam di Malaysia.

10) Pembinaan masyarakat yang bertamadun dan berpegang teguh dengan ajaran Islam adalah asas bagi kemenangan.

11) Panelis juga mengingatkan bahawa di Malaysia amal politik telah melangkaui amal dakwah sehinggakan umat Islam berpecah belah kerana politik dan keadaan itu menguntungkan orang kafir.

Ulasan saya:

1) Ahli ISMA hendaklah jelas bahawa agenda perubahan yang benar benar akan menjayakan Islam di Malaysia ini hanyalah melalui jalan dakwah dan tarbiyah.

2) Fokus kita adalah kepada mendidik diri dan umat kepada kefahaman Islam yang syumul, pembinaan syakhsiah diri yang cemerlang dan pembinaan masyarakat yang bertamadun. Hanya dengan demikian umat Islam boleh bersatu semula. Ini sahaja sudah memakan hampir kesemua masa dan tenaga kita.

3) Komentar komentar kita di dalam arena politik negara hanyalah dalam rangka nasihat kepada parti Umat Islam agar jangan menggadaikan kepentingan umat di dalam mengejar/mempertahankan kekuasaan.

4) Kita juga mahu menyeru agar parti umat Islam dan umat Islam keseluruhannya dapat bersatu semula di bawah asas akidah yang benar.

Wallahua'lam.

2 comments:

Анна Лапина said...

Индивидуалки в Киеве работают круглосуточно, на благо своих гостей и стараются сделать так, что бы их отдых выдался ярким и незабываемым. Дополнительная информация:
Приглашаю к себе в апартаменты только состоятельных и порядочных парней. Внимание: я встречаюсь наедине независимо от салонов, когда гость ко мне приходит он должен почувствовать себя расслабленным, в спокойствии, без напряжения-что кто-то будет по квартире бегать. Практикую в сексе практически все, если вы желаете разнообразить свою сексуальную жизнь предлагаю вашему вниманию новинки, все разновидности массажа от профессионального до расслабляющего, спортивный. Безболезненно делаю массаж простаты, урологический если будут какие либо ваши пожелания, фантазии---гарантирую неземное наслаждение. А так же практикую виброшоу, доминирование от бархатного до жесткого с поркой и трамплингом. Есть плётки, бостонада, спанкинг, фейсситтинг, контроль дыхания, игры с воском, игры с унижениями, принудительный кунилингус- доставят удовольствие любителям острых ощущений. В смс переписку не вступаю, выезда нет. Звоните в любое время суток!Жду тебя

淫娃免費視訊聊天室 said...

線上免費看a片
免費a片AV女優
成人校園a片
a片情報站
a片貼圖區
免費a片
色女a片群
免費無碼a片
夫妻做愛a片直播
成人校園a片