Wednesday, November 05, 2008

Erti sebuah kesyukuran.

"Akhi, kenapa dengan dia itu?" tanyaku kepada kawanku seorang doktor sambil memuncungkan mulut ke arah seorang wanita cina. Ketika itu kami sama sama di Putrajaya Central menunggu ikhwah mengambil kami untuk di bawa ke LCCT. Wanita tersebut memiliki wajah yang sangat hodoh, berwarna hitam dan bernanah, bibirnya menjuih dan membengkak. Apabila dia meminum air, dia terpaksa mengambil sapu tangan lalu meletakkan di bawah dagunya bagi memastikan air tidak meleleh ke bajunya.

"Owh, itu tumor." balas kawanku.

"Tak boleh nak diubat dah ke?"

"Kena operation la. Tapi rasanya kalau dah macam itu, dah tak boleh nak buat apa apa. Peringkat teruk dah tue. Dah la akhi, tak elok tenung orang lama lama. Terasa dia nanti." ujar beliau sambil menarik badanku menuju kearah tangga.

"Ana bersyukur ana dilahirkan sebagai Islam"

Beliau terhenti lalu memandang wajahku. Tertanya tanya.

"Kita akh, Allah dah janjikan syurga. Tidak kira betapa teruk dan banyaknya dosa kita, selagi kita tak mensyirikkannya, akhirnya syurga adalah destinasi akhir kita. Tetapi dia?" aku sebak.

"Allah uji dengan kesusahan di dunia. Tetapi ujian itu tidak dapat menghantarkannya ke syurga Allah walau betapa sabar dia menghadapinya....kita akh, Allah beri berbagai nikmat, Allah tidak memberikan kita wajah yang hodoh dan menggelikan, terkadang mudah kita mengeluh....ya Allah, jadikanlah kami hamba hambaMu yang bersyukur!"

"Dan seandainya pohon-pohon di bumi menjadi pena dan laut (menjadi tinta), ditambahkan kepadanya tujuh laut (lagi) sesudah (kering) nya, niscaya tidak akan habis-habisnya (dituliskan) kalimat Allah. Sesungguhnya Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana."
(Luqman 31:27)

"Hai manusia, ingatlah akan nikmat Allah kepadamu. Adakah pencipta selain Allah yang dapat memberikan rezeki kepada kamu dari langit dan bumi? Tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) selain Dia; maka mengapakah kamu berpaling (dari ketauhidan)?"
(Fathir 35:3)

"Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?"
(Ar Rahman 55:13)

Kejadian ini sungguh membekas di hati. Ya Allah, Engkau kurniakanlah hidayahMu kepadaku dan kepadanya mudah mudahan kami bertemu dengan petunjukMu. Masukkanlah dia kedalam Islam, semoga dia menjumpai kebahagiaan. Amin.

No comments: