Friday, January 05, 2007

Wahai anakku, bersabarlah!!

Darah mula menitik menuruni pipi putih anakku ini. Tidak lama sejurus itu, Aisyah mula menjerit kesakitan. Sayu, pilu, sedih. Luluh jantungku. Ku pegang tangan kecilnya, ku hentikan gerak jemari tangannya yang buas menggaru kepalanya yang kegatalan. Lalu ku peluk Aisyah, kudekatkan ke dadaku, ku lantunkan pujian selawat ke atas Rasulullah, ku harap Aisyah beroleh ketenangan. Syafakillah ya Aisyah, semoga Allah menyembuhkanmu nak!. Tidak hentiku doakan buat anakku ini. Air mataku mengalir perlahan lahan, dadaku sebak, pedih tidak terkata. Andai dunia ini milikku, ingin saja ku pindahkan kesakitanmu ke atas diriku, wahai anakku. Biar Abimu yang menanggung derita, bukan dirimu. Malam ini terasa amat panjang sekali.

Apalah gerangannya perasaan Ummimu Aisyah melihat keadaanmu begini? Pasti lebih peritkan. Ummimu adalah insan yang paling mencintaimu wahai anakku. Jangan sesekali kau derhaka padanya, ingatlah pesanan Abimu ini, ye Aisyah. Janganlah sesekali kau tinggikan suaramu padanya, ye Aisyah, owh andai kau memahami.

Lalu Ummi pun menyapukan bedak sejuk ke atas kepala Aisyah yang kegatalan, alhamdulillah, puji untukmu ya Allah, kegatalannya pun hilang. Lalu malam itu pun berlalu sesudah lelapnya mata si bayi, di alun dodoian tasbih dan tahmid dari Sang Ummi. Ku harap ini yang penghabisan, ku tidak mahu menempuhi malam seperti ini lagi.

p/s: setelah diperiksa pakar, ternyata Aisyah terkena penyakit kulit iaitu Seboric Eczema yang bersifat gatal gatal di seluruh kulit, terutama ketika panas dan berpeluh. Aisyah mewarisi sakit ini dari Mak Chiknya yang menghidap penyakit sama ketika kecil, menurut doktor tersebut, faktor kehadiran penyakit ini adalah faktor keturunan, dan insyaAllah akan hilang ketika Aisyah berusia 2 tahun. Sepanjang tempoh 2 tahun tersebut, penyakit terkadang akan hilang dan terkadang akan datang kembali. Minta doa dari semua moga Allah memberikan keringanan kepada Aisyah, Amin.

No comments: